79848
Book
In basket
Czy wiecie, że... Nie jedlibyśmy drożdżowych bułek, gdyby nie zamiłowanie Egipcjan do piwa. Rzymianie uwielbiali sos z popsutych ryb, a wikingowie – cynamon i pieprz. Ziemniaki i pomidory trafiły do Europy ze względu na piękne kwiaty. Kanapki uchodziły początkowo za szczyt kulinarnej elegancji. Autora „Trzech muszkieterów” bardziej interesowała kuchnia niż szpada. Już w niedalekiej przyszłości w kuchni zapanują wodorosty i... robaki. To może się wydawać dziwne, ale kiedyś jadało się na leżąco i nie używało widelców. Upaćkane sosem palce wycierało się w obrus, a dzień zaczynało od... piwa. A jednak owoce i słodycze zawsze były deserem, a nie przystawką, dania miały swoją kolejność, a gdy pojawiali się goście, podawano potrawy lepsze niż na co dzień. Kuchnia łączy – nie tylko nas między sobą, ale i z poprzednimi pokoleniami. Przyjrzyjcie się jej historii, a zdziwicie się, ile jeszcze i niej nie wiecie.
Availability:
Wypożyczalnia dla Dzieci
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again